Onze ervaring

Fado ensemble Palpita ademt levenslust.

Waar Portugese fado met haar eeuwenoude mystiek doordrenkt is van heimwee en melancholisch verlangen, geeft Palpita licht aan de traditie door haar frisse interpretatie. De sprankelende stem van Merel in combinatie met het samenspel van Ralph, klassieke gitaar, en António, Portugese gitaar, het hart van de fado muziek, is in alle opzichten uniek.

Het trio had sinds haar ontstaan in 2014 dan ook in had in mum van tijd vele concerten op haar naam staan. Met haar betoverende pure klanken stal zij harten van vele fans, zowel in Portugal als in Nederland - en alles daar tussenin. In Portugal speelde Palpita oa in fadohuizen en concertzalen in Lissabon, Porto en Coimbra. 

Palpita’s cd is te beluisteren en verkrijgbaar op de website.
Palpita zorgt voor verwondering, vreugde, en af en toe een traan, van blijdschap of ontroering. Dat is de essentie van fado. En dat is Palpita!

Palpita betekent:
het kloppen van een hart, 
het ritmisch klapperen van vleugels,
en een transparante vlinder......kwetsbaar en krachtig tegelijk. Net als Palpita's muziek!

Palpita brengt jou...

Een avond vol verhalen, legendes, gedichten en bovenal muziek, geïnspireerd door de Portugese Fado. Palpita deelt de waardevolle en betekenisvolle, onderliggende verhalen van de Fado. Het publiek zal wellicht ook enkele Afrikaanse en Zuid Amerikaanse invloeden herkennen.

Palpita zorgt voor verwondering, vreugde, en af en toe een traan, van blijdschap of ontroering.
Dat is fado!
En dat is Palpita.

Er was eens...

Palpita is een muzikaal project van Merel, António en Ralph. Het begon allemaal met een spontaan optreden van Merel in een ´Casa de Fado´ in de Portugese wijk Alfama, in Lissabon. Merel had nog nooit eerder voor een publiek gezongen, maar op die avond zong zij spontaan voor vrienden en gasten. De reactie was overweldigend. 

Deze bijzondere ervaring inspireerde haar om, eenmaal terug in Nederland, op zoek te gaan naar musici om een fado groep mee te vormen. Met wat hulp en wat geluk stuitte zij op een goede dag op een nietsvermoedende Portugese gitaarspeler in een Portugese winkel in Amsterdam, António. Hij bleek een zeer ervaren, en fantastische muzikant te zijn. Hij straalt als hij de Portugese gitaar bespeelt. Dit twaalfsnarig instrument, met een typisch, krachtig, of juist breekbaar geluid, vormt het hart van de Fado muziek.

Met nog wat geluk hoorde Ralph, klassiek gitaarspeler, van Merel’s plan. Uit interesse ging hij naar Fado muziek luisteren en was direct verkocht. Hij had al veel stijlen gespeeld, van punk tot folk tot flamenco, maar het was hem al snel duidelijk; fado is een liefde die nooit meer weg zou gaan. In Portugal zeggen ze dat de klassieke en Portugese gitaar een perfect huwelijk hebben. En inderdaad, de gitaren vullen elkaar prachtig aan.

Vanaf de eerste oefensessie was het zonneklaar dat Merel, António en Ralph elkaar op muzikaal vlak compleet gevonden hadden, en Palpita was geboren!